Yaşlılarda Polifarmasi - İşli, Fatma (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2022)
Yaşlanma, tüm dünya ve ülkemiz için önemi gittikçe artan demografik bir durumdur. Doğum ve ölüm hızının azalması, modern tıp imkânlarının artması ve yaşam koşullarının gelişmesi gibi faktörler, toplumdaki yaşlı nüfusun artmasına neden olmaktadır. Yaşlılığın beraberinde getirdiği sorunların farkında olmak, bu konuda alınabilecek önlemlerin ve düzeltici faaliyetlerin belirlenmesinde önem arz etmektedir. Yaşlanma ile kronik hastalıkların daha fazla görülmesi ve bu dönemde meydana gelen çeşitli fizyolojik değişiklikler, ilaçkullanım sürecinde bir dizi sorunun görülebilme ihtimalini artırmaktadır. Farmakokinetik ve farmakodinamik değişiklikler, yaşlıda ilaca bağlı duyarlılığın artmasına ve tedavi etkinliğinde değişime neden olabilmektedir. Yaşlılarda ilaçla ilişkili sorunların başında polifarmasigelmedir. Kısaca aynı anda birden çok ilacın alınması olarak da tarif edilebilen polifarmasi, nedenleri ve sonuçları ele alındığında çok yönlü düşünmeyi gerekli kılan bir sağlık problemidir. Bu yaş grubundaki hastalık yönetimi sürecinde dikkatli olunmalı ve ilaç reçete edilirken yaşlılıkta ilaç etkisini değiştiren faktörler göz ardı edilmemelidir. Akılcı ilaç kullanımının ilkelerinin benimsendiği bir tedavi yaklaşımı, polifarmasinin önlenmesinde ve onun yaratabileceği sorunların bertarafında en etkin yoldur.
Keywords: Yaşlı, Yaşlanma, İlaç Kullanımı, Polifarmasi, Akılcı İlaç Kullanımı