Covid-19 Sürecinde Obezite ve Uyku - Bulut, Tuğçe; Karaman, Semih; Pekel, Hacı Ahmet; Yıldız, Mehmet (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2022)
Covid-19 pandemisi, etkileri sağlık açısından ölümcül boyutlara ulaşmış küresel ilk pandemidir. Sürecin uzun soluklu olması insanların günlük alışkanlıkları değiştirmesine sebep olmuştur  ve kısıtlı bir çevrede hayatlarını sürdürmeye yöneltmiştir. Bu çalışmamızda amaç birbirleri ile doğrudan ilişkisi olan obezite ve uykunun Covid 19 sürecinde nasıl bir değişim göstererek günlük hayatımıza ve sağlığımıza ne denli bir etkisinin olduğunu detaylı açıklamaktır. Tarama için “pandemi, covid-19, obezite, uyku, pandemi dönemi beslenme” anahtar kelimeleri “Google Scholor, Pubmed ve Endnote(EBSCO)” arama motorlarında araştırılmıştır.Tarama sonrası elde edilen bulgular, Covid 19’un oluşturduğu stres, can sıkıntısı, korku ve ölüm riski bireylerin kaygı düzeylerini arttırmış ve bu artan negatif durumlar uyku bozukluklarına neden olmuş, gün içi iyi bulunuş ve psikolojik durumları kötüleşmiş ve normal süreçlerden farklı olarak, daha fazla yağ, karbonhidrat ve protein tüketimi görüldüğünü belirtilmiştir, bireyler gıda alım miktarını ve hareketsizlik düzeylerini arttırmış olması obeziteye olan yatkınlığı arttırmış, uzun soluklu  ve tehlikeli bir kısır döngü ortaya çıkmıştır. Bu sebeple uyku ile obezite ilişkisi doğrudan birbirlerini etkileyen faktörler olduğu için, Covid 19 sürecinde herhangi birinde oluşan negatif durum diğerini de negatif yöne doğru itmiştir. Sağlıksız beslenme alışkanlığı oluşmasıyla genellikle kalp hastalığı, diyabet ve obezite yatkınlık riskinin arttırdığı görülmüştür. Bu negatif ilişkinin önlenmesi için kontrollü diyet, düzenli uyku ve egzersiz önerilebilir.
Keywords: covid-19, obezite, uyku, pandemi, obezite ve uyku ilişkisi, beslenme