Uzaktan Sağlık Hizmeti Sunumu- Samsun Örneği - Öz, Hatice (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2022)
Sağlık hizmeti hizmet türünün içeriği gereği diğer hizmet türlerinden ayrılmaktadır. Son dönemde küresel olaylar ve teknolojik gelişmeler hizmet sunumunda değişikliklere neden olmuştur. Uzaktan sağlık hizmeti sağlık hizmet sunumunda bir fırsat olarak karşımıza çıkmıştır. Pandemi süreci kapsamında bulaşın azaltılması ve riskli kişilerin halk sağlığını tehdit etmeden sağlık hizmetlerine ulaşması açısından için Sağlık Bakanlığı, Tele Sağlık Sistemini duyurmuştur. Öncelikle kamu hastanelerinde başlayan bu uygulamanın, birinci basamak sağlık hizmetlerinden aile hekimliği uygulaması süreçlerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.  Samsun ili de bu uygulama için pilot il seçilmiştir. Bu hizmetten özellikli izlem gerektiren durumlar, kronik hastalıklar, engelli ve yaşlı bireyler ve evde sağlık hastaları gibi birçok alanda sağlık hizmet sunumundan faydalananlara yönelik deneyimler yapılmıştır. Sonuç olarak hizmetin kişilerin izlem ve takiplerinde kullanılabileceği, aynı zamanda doğru beslenme, kronik yara bakımı, anne sütünün kullanımın artırılması, emzirme eğitimleri, gebelerde farkındalık gibi bilgilendirmede ve evde yatağa bağımlı hastaların yakınlarına danışmanlık hizmeti gibi işlemlerde kullanımının daha uygun olacağı rapor olarak Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne sunulmuştur.
Keywords: COVID-19, pandemi, hasta, sağlık, sağlık hizmeti, teknoloji