Çevre Sağlığı ve İklim Değişikliği Konularında Sağlık Okuryazarlığı - Nayir, Tufan (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2022)
Çevre Sağlık Okuryazarlığı, çevresel kirleticilerin sağlığı nasıl etkilediğinin anlaşılmasını teşvik etmek için çevre, sağlık ve sosyal bilimlerden içerik ve stratejiler içeren gelişmekte olan bir çalışma alanıdır. İklim değişikliği sağlık okuryazarlığı ise iklim değişikliğinin çevresel etkilerinin sağlık üzerine olan yansımalarını, önlemlerini azaltma ve uyum çalışmalarının kapsamlarını ve etkilerini içeren ve ülkemizde ve dünyada çok yeni olarak gelişmeye başlayan bir çalışma alanıdır.Sağlık konularında bilgi aktarımında doğru konunun, doğru şekilde ve doğru bir hedef kitleye, uygun metodoloji ile, doğru zamanda aktarımı büyük önem taşımaktadır. Yanlış anlaşılmaların, kişilerin ve toplumların sağlıklarını etkileyebileceği düşünüldüğünde bu konuda etkinliği ispatlanmış ve alanında uzman ekipler tarafından hazırlanmış müfredatların hedef kitlelere aktarılması önemlidir. Bir diğer husus öğrenilen konuların kişilerin ve toplumların üzerinde davranış değişikliği oluşturmasıdır ki, bilgilerin kullanılmaya başlaşılması ile eğitimlerin ve bilgi aktarımının etkinliğinden bahsedilebilsin. Tüm aşamalarda kanıta dayalı ölçümler ile etkinlik takibi ve yapılan çalışmaların faydalarının gösterilmesi etkili bir iklim savunuculuğu stratejisidir ve iklim değişikliğinin etkilerini ekonomi ve sağlık sonuçları açısından ölçmenin, yalnızca çevreyi tartışmaktan çok daha etkili olduğu unutulmamalıdır.
Keywords: İklim değişikliği, Çevre Sağlığı, Sağlık Okuryazarlığı