Sağlıkta Şiddet: Bir Tıp Fakültesinin Öğrencilerinin Bakış Açısıyla Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri - Tanalı, Gizem; Peker, Ummahan; Çopur, Çağatay; Şahin, Barış Can; Önel, Berivan; Dalgıç, Büşra; Yemez, Rabia; Sünbül, Fevzi; Başaran, Beyza Nur; Gündüz, Nilgün Gamze; Karaosman, Ezgi Naz; Erkaya, Rukiye; et al. (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2022)
Amaç: Bu çalışmada, tıp fakültesi öğrencilerinin şiddete bakış açıları ile şiddetin nedeni ve çözüm önerilerine yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmanın evrenini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde 2021-2022 akademik yılında öğrenim görmekte olanöğrenciler oluşturmaktadır. Veri toplama formu Google Forms aracılığıyla hazırlanmıştır. Form, kişisel görüş ve tecrübelere dayalı sorularile Beck Umutsuzluk Ölçeği’nden oluşmaktadır. Form aracılığıyla toplanan veriler SPSS programına aktarılarak analiz edilmiştir. Analizsürecinde Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri ile Spearman korelasyon testi kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmaya, %48’i preklinik %52’si klinik olmak üzere 421 öğrenci dahil edilmiştir. Katılan 421 öğrencinin %25,2’si şiddete maruz kalmadıklarını ancak tanık olduklarını, %5,9’u ise şiddete maruz kaldıklarını belirtmiştir. Katılımcılar sağlıkta şiddetin nedeni olarak “Şiddet uygulayan kişilere yaptırımların yetersizliği” (%88,1) seçeneğini en çok işaretlemişlerdir. Katılımcıların en fazla işaretlediği çözüm önerisi ise “Şiddetin uygun ceza ile cezalandırılması” (%93,3) olmuştur.Sonuç: Sağlıkta şiddet, tıp fakültesi öğrencilerinde geleceğe yönelik umutsuzluğa sebep olmaktadır. Sağlıkta şiddet konusu medyadanciddi bir biçimde etkilenmekte olup tıp fakültesi öğrencilerinin görüşlerine göre bu şiddetin sağlık okuryazarlığı da dahil olmak üzere farklı alanlardaki nedenleri ele alınarak önlenmesine yönelik köklü değişiklikler yapılmalı, yaptırımlar uygulanmalıdır.
Keywords: Sağlık; sağlık okuryazarlığı; şiddet; tıp öğrencileri; sağlık çalışanları