Hasta Eğitimi İçin Geliştirilen Hipertansiyon, Hasta Takip Kartı ve Sağlıklı Yaşam Broşürlerinin Değerlendirilmesi - Tokatlı Toğan, Merve; Erkaya Tosun, Müberra; Özkan, Seçil; Ekinci, Banu; Özkan Altunay, Zübeyde; Çobanoğlu, Nevin; Tamkoç Gürbüztürk, Fatma; Sis, Şükriye Seçil (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2021)
Amaç: Bu çalışmada geliştirilmiş olan Hipertansiyon, Hasta Takip Kartı ve Sağlıklı Yaşam broşürlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Hasta eğitiminde kullanılmak üzere geliştirilen broşürler dahiliye polikliniklerine muayeneye gelen 64 hastaya gösterilip okutularak yüz yüze görüşme tekniği ile anket uygulanmıştır. Tanımlayıcı tipteki bu çalışmanın sonuçları yüzdelerle sunulmuştur. Ayrıca her broşür için broşürü geliştirmeyen uzmanlardan yazılı öneriler alınmıştır.Bulgular: Katılımcıların tamamı cümlelerin kendilerine hitap ettiğini belirtirken, %80’den fazlası ise anlamadığı terim olmadığını ifade etmiştir. Ana konu katılımcıların neredeyse tamamı tarafından anlaşılmıştır. Katılımcıların tamamı yazı tipi ve yazı büyüklüğünü uygun bulmuştur. Madde madde listelerin okumalarını kolaylaştırdığı yine tamamı tarafından ifade edilmiştir. Karışık tablo ve grafik olmadığını ifade etmişlerdir. Fakat katılımcıların yarısından fazlası yapması gerekenlerin neden önemli olduğunun yeterince anlatılmadığını düşünmüştür. Tansiyon ölçümü, randevu için nereye gidileceği, ilaçlarını nasıl alacakları konularında verilen bilgileri yetersiz bulmuşlardır.Sonuç: Sonuç olarak sağlık eğitim materyallerinin birey/hasta eğitimindeki önemine ve sağlık okuryazarlığı düzeylerinin geliştirilmesine olan katkısına dikkat çekilmiştir. Etkili sağlık eğitim materyali hazırlarken dikkat edilecek hususlara yer verilmiştir.
Keywords: Halk sağlığı; sağlık okuryazarlığı; materyal geliştirme; görsel araçlar; sağlık eğitimi materyalleri