Ülkemizde ve Dünyada COVID-19 Epidemiyolojisi - Buran, Duran; Uğraş Dikmen, Asiye (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2021)
COVID 19, ilk kez 31 Aralık 2019'da Çin'in Wuhan kentinde görüldü. Salgın kısa sürede uzak Doğu'daki diğer ülkelere yayıldı. Virüs kısa süre içinde Amerika, Avrupa ve Afrika'da görülmeye başladı. Virüs daha sonra Türkiye'de ilk kez 11 Mart'ta görüldü. Virüs dünya ülkelerine o kadar hızlı yayıldı ki, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Mart 2020'de bir pandemi ilan etti. Bulaşma esas olarak solunum damlacıkları ve yakın temas yoluyla olmaktadır. Başka bir bulaşma yolu dolaylı (ikincil) formdur; kirlenmiş bir yüzeye dokunarak ve daha sonra kişinin gözlerine, burnuna veya ağzına dokunmasıyla oluşur. Bu süreçte yaşlılar, sağlık çalışanları ve komorbiditeleri olan kişiler gibi bazı gruplar salgın açısından daha risklidir. Enfekte kişi sayısının ve ölümlerin her geçen dakika arttığı dünyada ve ülkemizde virüsün kontrolü tam olarak sağlanamamıştır. Aralık 2020 sonu itibariyle, salgın nedeniyle dünyada 80 milyondan fazla vaka ve yaklaşık 2 milyon ölüm vardır. COVID-19 ciddi bir küresel halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle, bireysel ve sosyal önlemlere uymak önemlidir. Bu yazıda COVID-19'un kaynağı, bulaşma yolları, klinik özellikleri, risk grupları ve epidemiyolojisi incelenmiştir.
Keywords: COVID-19; Pandemi; Epidemiyoloji