Halk Sağlığı Gözüyle Koroner Arter Hastalığı ve Sağlık Okuryazarlığı - Yılmazel, Gülay; Ahçıoğlu, Asuman (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2021)
Koroner arter hastalığı, son 15 yılda küresel olarak en önde gelen ölüm nedeni olmaya devam etmektedir. Hastalık, epikardiyal arterlerde aterosklerotik plak birikimi ile karakterize patolojik bir süreçtir. Bu süreç, koruyucu sağlık hizmetleri düzeyinde yaşam tarzı değişikliği, erken tanı ve farmakolojik tedaviler ile değiştirilebilir. Sağlık okuryazarlığı koroner arter hastalığının önlenmesi ve hastalığın yönetiminde arabulucu işlevi görmektedir. Hastalık tanısı alan bireylerin hastalığın risk faktörlerinden uzak durmaları ve tedavi rejimlerine uymaları gerekmektedir. Bu bireylerde sağlık okuryazarlığı, ilaç talimatlarını, taburcu ve randevu formlarını ve eğitim materyallerini anlama yeteneğinin yanı sıra karmaşık sağlık sistemlerini mütalaa etme yeteneğini içermektedir. Her on koroner arter hastasından biri sınırlı sağlık okuryazarlığından muzdariptir. Çağımızın önemli bir halk sağlığı sorunu olan koroner arter hastalığında davranışsal risk faktörlerinin değiştirilmesinde öncelikle riskli grupların taranması ve toplum temelli koroner arter sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi yararlı olacaktır. Koroner arter hastalığı ve sağlık okuryazarlığı arasındaki ilişkiyi ortaya çıkaracak çalışmaların artırılması koruyucu sağlık hizmetlerine yeni bir pencere açabilecektir. Bu çalışmada koruyucu sağlık hizmetlerinde koroner arter hastalığının önemi ve sağlık okuryazarlığı ile ilişkisi vurgulanmaktadır.
Keywords: Koroner Arter Hastalığı; Sağlık Okuryazarlığı; Koruyucu Sağlık; Halk Sağlığı; Hizmetler