Depresyon ve Toplum Ruh Sağlığı - ANBER, Tunahan; Akar, Tuba; Altun, Furkan (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2021)
Depresyon; insan yaşamını hem ruhsal hem de fiziksel anlamda olumsuz etkileyen, kişilerarası uyumun bozulmasına, ekonomik ve mesleki kayıplara, yaşam kalitesinin azalmasına hatta kişinin özkıyımına yol açabilen bir sağlık sorunudur. Dünyada ve ülkemizde sık görülmektedir. Etyolojisinde biyolojik sebeplerden, psikososyal faktörlere birçok farklı etmen rol almaktadır. Doğru tanınıp tedavi edildiğinde kişiye ve topluma olumsuz etkilerinin önüne geçilebilmektedir. Bu derlemede depresyonun tanımı, etyolojisi, epidemiyolojisi, toplum ruh sağlığı açısından depresyona bakış ve toplum ruh sağlığı hizmetlerinden bahsedilmektedir.
Keywords: Depresyon; Klinik; Etyoloji; Epidemiyoloji; Toplum Ruh Sağlığı