Sigaraya Bağlı Artan Kardiyovasküler Hastalık Riskini Düşürme - Türk, Hayrettin; Karaca, Merve; Akı, Mert (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2021)
Kardiyovasküler hastalıklar dünya genelinde en sık görülen ölüm sebebidir. Dünyada ölümlerin yaklaşık %31’inden kardiyovasküler hastalıklar sorumlu tutulmaktadır. Türkiye’de de dünya geneline benzer bir tablo görülmektedir. Türkiye’deki ölümlerin ise yaklaşık %37’si kardiyovasküler hastalık kaynaklıdır. Kardiyovasküler hastalıklar için risk faktörlerinden en önemlileri sağlıksız diyet, fiziksel inaktivite, sigara ve alkol kullanımı olarak sayılabilir. Bu risk faktörlerinin en önemli ortak özelliği ise değiştirilebilir olmalarıdır, yani alınacak önlemler ile kardiyovasküler hastalıklarının prevelansı azaltılarak bunlara bağlı ölümlerin de önüne geçilebilir. Bu risk faktörlerinden biri olan sigara kullanımı, koroner kalp hastalık ve inme riskini 2-4 kat artırmaktadır. Ayrıca sigara kullanımı kardiyovasküler hastalıklar dışında kronik obstruktif akciğer hastalığı; akciğer kanseri başta olmak üzere mesane, kolon, mide kanserleri ve diğer birçok hastalığın da riskini artırmaktadır. Bu nedenle sigara kullanımının azaltılması ile birçok hastalığa bağlı mortalite ve morbidite gelişmesi önlenebilir ve bu hastalıklara bağlı yapılan sağlık harcamaları azaltılabilir. 2019 yılı verilerine göre Türkiye’de 15 yaş ve üzeri her gün tütün kullanan bireylerin oranı %28 olarak saptanmıştır. Bu oranı düşürmeye yönelik çalışmalar ile sigara ve sigaraya bağlı kardiyovasküler hastalık nedenli ölüm oranları azaltılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmaların devamını sağlamak ve geliştirilmesi için çalışmak toplum sağlığının geliştirilmesi ve sağlık harcamalarının azaltılması için önemlidir.
Keywords: Sigara kullanımı, kardiyovasküler hastalık, iskemik kalp hastalığı, serebrovasküler hastalık, sigara bırakma, mpower