Türkiye’deki İş Kazaları İle İlgili Verilerin Karşılaştırması, Varolan Sorunlar ve Çözüm Önerileri - GÜL, Ömer Faruk; Özçoban, Nurettin Oğuzhan; Aydoğan, Fatih (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2021)
Türkiye’de iş kazası sayıları son yıllarda dikkat çekecek şekilde artış göstermektedir. 2019 yılının toplam iş kazası sayısı 2015 yılının 1,75 katı olmuştur. İş kazasına bağlı ölümler de iş kazalarıyla birlikte artma eğilimine girmiştir. İş kazalarının oluşmasında üretim araç ve çevre koşullarının yanında teknolojik, sosyolojik, psikolojik ve fizyolojik birçok etken rol oynamaktadır. Bu etkenlerin mercek altına alınması ve çalışma şartların iyileştirilmesi; kazaları ve yaralanmaları engellemek için önemlidir. İş kazalarının etkileri işçilerin bedensel ve ruhsal sağlığı ile sınırlı kalmaz. Kazalar ayrıca işçinin sosyal çevresini, işverenini ve iş arkadaşlarını olumsuz yönde etkiler. Dolayısıyla iş kazalarına karşı alınan önlemler bu kazalar sonucu oluşan finansal ve sosyal problemlerin ülke üzerine binen yükünü de azaltmaktadır. Mevcut problemli durumlara çözüm getirebilmek amacıyla doğan İş Sağlığı Güvenliği (ISG) kavramı da bu makalede yol haritası için bir rehber haline gelmiştir. İş kazalarını engellemek için gerekli bu yol haritasının çizilmemesi ve ISG önlemlerinin alınmaması durumunda iş kazalarının devamlılığı kaçınılmaz ve sonuçları maddi ve manevi yönden olumsuz olacaktır. Bundan dolayı iş kazaları ve yaralanmalarına karşı gerekli ve güncel önlemleri almak için diğer ülke verilerinden faydalanıp karşılaştırma yapılarak bir yol haritası çizilmelidir.
Keywords: İş Sağlığı; İş Güvenliği; İş kazası; İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG)