Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Takibinde Pandemi Etkisi - Ceylan, İlknur (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2021)
Yirmi birinci yüzyılın ilk çeyreğinde hastalık yükünü oluşturan ilk beş hastalık; kalp damar hastalıkları, kanserler, ruhsal hastalıklar, kronik hava yolu hastalıkları ve diyabettir. 2019’un sonunda Çin’in Hubei eyaleti Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve tüm dünyada hızla yayılarak 12 Mart 2020 tarihinden itibaren Dünya Sağlık Örgütü ‘nün pandemi olarak ilan ettiği Covid-19, tüm insanlara fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak ciddi tehdit oluşturmaktadır. Bulaşıcı olmayan hastalıklar (BoH), Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) sürecince daha fazla önem verilmesi gereken bir durum haline gelmiştir. Bu konuda çok sayıda yazı yazılmış, görüşler paylaşılmıştır. Bu çalışmada bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve kontrolüne ilişkin önlemlerin pandemi dönemindeki önemine dikkat çekmeye çalışılmıştır.
Keywords: pandemi, bulaşıcı olmayan hastalıklar, COVİD-19