Covid 19 Salgını ve Sağlık Okuryazarlığının Önemi - Can, Bahadır M. (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2020)
Dünya tarihinde sağlık, sosyal ve ekonomik olarak yıkıma yol açan pek çok pandemi görülmüştür. 2020 yılının başlarında ortaya çıkan, ilk ayda çok ciddiye alınmasa da ilerleyen günlerde ne kadar ciddi olduğu görülen Covid-19 pandemisinin henüz ne aşısı ne de spesifik tedavisi bulunabilmiştir. İlk vakanın görülmesinden bugüne neredeyse 11 ay geçmiş olmasına rağmen herhangi bir aşı veya tedavinin bulunamamış olması, pandemi ile mücadelede koruyucu ve önleyici tedbirlerin önemini göstermektedir. Virüsün yayılımının önlenmesi kural koyucuların ısrarı ve caydırıcı ceza uygulamalarından çok her bir ferdin bulaşma ve yayılma yollarını öğrenerek bulaş zincirini gönüllü olarak kırmasından geçmektedir. Bu da sağlık okuryazarlığını ön plana çıkarmaktadır.
Keywords: Pandemi; Covid-19; Bulaş Zinciri; Sağlık Okuryazarlığı