Pandemi Nedeni Olan SARS-CoV-2 - Özkan, Enis Taha (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2020)
Koronavirüsler, çok sayıda doğal konakçıya sahip olan RNA virüsleridir ve birden fazla sistemi etkilemektedirler. İnsanlarda soğuk algınlığından SARS ve MERS gibi daha şiddetli solunum yolu hastalıklarına kadar uzanabilen klinik hastalıklara neden olabilirler. Yakın zamanda ortaya çıkan SARS-CoV-2, Çin’de hastalığa yol açmış ve daha sonra dünya çapında bir pandemiye neden olmuştur. Korunma ve tedavi çabaları halen devam etse de tüm dünyada oldukça fazla vaka ve ölüme neden m olmaktadır. Virüsün şiddetli akut solunum sendromu ile ilişkili koronavirüs kategorisine ait olduğunu belirleyen Uluslararası Virüs Sınıflandırma Komitesi (ICTV) tarafından bu virüs şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs 2 (SARS-CoV-2) olarak adlandırılmıştır ve bu virüsün SARSCoV’lerle ilişkili olduğu saptanmıştır. COVID-19 salgınının kontrolünü takip eden bir sonraki adım, yaban hayatı türlerinde, özellikle yarasalarda bulunan CoV’lerin taranması, tanımlanması, izolasyonu ve karakterizasyonu üzerine odaklanmalıdır. Gelecekteki salgın riskini değerlendirmek için hem in vitro hem de in vivo çalışmalar uygun hayvan modelleri kullanılarak yapılmalıdır.
Keywords: SARS-COV-2; COV; COVID-19; Coronavirus; Pandemi; Bulaş Yolu