Sağlık Okuryazarlığı Işığında COVID-19 Pandemisi İle Beslenme Arasındaki İlişki - Tutar Çölgeçen, Eda Fulden (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2020)
COVID-19, 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından resmen salgın olarak ilan edilmiştir. COVID-19’un hızlı bir şekilde pandemiye dönüşümü, insanları yeni virüs hakkında bilgi edinmeye, uygulama ve davranışlarını hızlı bir şekilde değiştirmeye zorlamıştır. Toplumda, özellikle evde kalmanın önerildiği bu dönemde, bu hastalıktan korunmak için bağışıklık sistemin en iyi şekilde nasıl desteklenebileceği konusunda merak artmıştır. Enfeksiyonu uzak tutmak için gerekli olan optimum bağışıklık yanıt diyet ve beslenmeye bağlıdır. Sağlık okuryazarlığı her dönemde, özellikle de yaşadığımız salgın dönemlerinde hastalıkların önlenmesi, sağlıklı olmanın ve sağlıklı kalmanın teşviki ve geliştirilmesi açısından önem teşkil eder. Toplumumuzda sağlık okuryazarlığının düşük olması ve bir yandan hızla ilerleyen COVID-19 pandemisi, yanlış bilgilerin yayılmasına sebep olmuştur. Toplumun yanlış bilgiler doğrultusunda aldığı kararların sağlığı nasıl etkileyeceği konusunda bilgisi yoktur. Bu derlemede bilimsel çalışmalar incelenerek COVID-19 pandemisi sürecinde, beslenme ve diyetin bağışıklık sistemine etkisi incelenmiştir. Bu konuda yapılan literatür taramasında görüldüğü üzere yapılan çalışmalar umut vericidir ancak araştırmaya açıktır.
Keywords: COVID-19; Beslenme; Sağlık okuryazarlığı; Pandemi; Bağışıklık Sistemi