Avrupa'da Yenilikçi Yöntemler ile Sağlık Okuryazarlığı Eğitim Programı Geliştirme ve Tıp Eğitimine Entegre Etme-HELEM-EU: Avrupa Birliği ERASMUS + Programı(Yüksek öğretim) tarafından finanse edilen üç yıllık bir projedir. Proje Kodu:2020-1-TR01-KA203-094329 - Özkan, Seçil; Gershuni, Olga; SIRIN, Hulya; ÖZCEBE, L.Hilal; García-Estañ López, Joaquín; ÜNER, Sarp; VITALE, Igor; TURAN, Sevgi; ALTUNSOY, Mustafa; HASDE, Metin; DIKMEN, Asiye U.; PEKEL, H. Ahmet (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2023)
HELEM-EU projesi;  Avrupa’da tıp eğitiminde kullanılmak üzere bir “sağlık okuryazarlığı eğitim programı” geliştiren bir projedir. Avrupa Birliği ERASMUS + Programı(Yüksek öğretim) tarafından finanse edilen üç yıllık bir projedir. Gazi Üniversitesi proje yürütücülüğünü yapmaktadır. Proje ortakları, Türkiye’den  Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve  Lokman Hekim Üniversitesi, İspanya’dan  Murcia Üniversitesi, Hollanda’dan Maastricht Üniversitesi , İtalya’dan IIAPHS ’dır. Sağlık okuryazarlığı, kişilerin sağlıkla ilgili doğru ve güvenilir bilgi kaynaklarına ulaşma, anlama ve uygulama becerisidir. Dolayısıyla sağlık okuryazarlığı, broşürleri okuyabilmekten ve randevu alabilmekten daha fazlasıdır. Sağlık okuryazarlığı, insanların sağlık bilgilerine erişimini ve eriştikleri bilgileri etkili bir şekilde kullanma kapasitelerini iyileştirerek sağlık iletişimini güçlendirme için kritik öneme sahiptir. Diğer bir deyişle; herhangi bir ilacın hangi dozda alınması gerektiği, tahlil sonuçlarının, tansiyon ve şeker ölçümündeki rakamların ne anlama geldiği, bazı alışkanlıkların getirdiği risklerin bilincinde olmak gibi birçok konu sağlık okuryazarlığı kapsamındadır. Ülkelerin gelişmişlik düzeylerine bakılmaksızın sağlık okuryazarlık düzeyinin tüm dünyada düşük olduğu literatürde sıklıkla tartışılmaktadır. Bu nedenle sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi adına birçok çalışma yapılmaktadır. Fakat genellikle uygulamalar halkın sağlık okuryazarlığı bilgi düzeyini geliştirme yönünde olmaktadır. Sağlık okuryazarlığıyla ilgili önemli noktalardan bir diğeri ise çalışmamızın temel konusu olan doktorların bireylerin sağlık okuryazarlığına yaklaşımı ve sağlık iletişimidir. Bu nedenle hekimlerin ve tıp fakültesi öğrencilerinin sağlık okuryazarlığına yaklaşımının güçlendirilmesi ve sağlık iletişimi seviyesinin arttırılması, toplumun genel sağlık okuryazarlığı düzeyinin arttırılmasına ve etkin sağlık iletişiminin  kurulmasına önemli derecede katkı sağlayacaktır. Bunu sağlamanın en temel yolu da tıp fakültesi eğitim müfredatına sağlık okuryazarlığı eğitiminin entegre edilmesi ve sağlık iletişiminin güçlendirilmesi için uygulamalı dersler de dahil olmak üzere ders programlarının eklenmesidir. HELEM-EU projesi, "sağlık okuryazarlığının"nın tıp eğitimine entegre etme açısından  Avrupa'da ilk olarak yapılan bir projedir. Projenin hedef grupları arasında tıp eğitimcileri, yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve tıp öğrencileri bulunmaktadır. Tüm paydaş ülkelerde yapılan  derinlemesine  görüşmeler, anket çalışmaları , Delphi tekniği vb ihtiyaç saptama sonuçları, sağlık okuryazarlığı konusunun tıp eğitimine entegrasyonunun gerekliliğini ortaya koymuştur. Buna yönelik kanıta dayalı ayrıntılı olarak geliştirilen bu eğitim programı doktor yetiştirme sürecine, dolayısıyla toplum sağlığına büyük katkı sağlayacaktır.
Keywords: sağlık okuryazarlığı; tıp eğitimi; erasmus proje