Gençlerin Öğrenim Yaşamı Boyunca Okul İklimi Deneyimleri - Alkan, Baran; Ertuğrul , Elif Gizem; Gözaydın, Kerem; Tosun, Yağmur Sena; Akyol, Aslı; Sığındı, İrem; Eken, Damla; Sözeri, Elif; Özayaşlıol, Salih; Atak, Şükrü; Özden, Mustafa Enes; Çoban, Tülin; et al. (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2023)
ÖzetAmaç: Araştırmada üniversite öğrencilerinin okul ikliminin değerlendirilmesi ve öğrencilerin öğrenim hayatları boyunca eğitimciler tarafından farklı şiddet türlerini içeren kötü muameleye maruz kalma durumlarının araştırılması amaçlanmıştır.Yöntemler: Bir tıp fakültesinde yapılan bu araştırma tanımlayıcı tiptedir. Araştırma verileri, öğrencilerin demografik bilgi formu, Üniversite İklim Ölçeği ve Eğitici Şiddeti Deneyimi Soru Formu ile toplanmıştır.Bulgular: Bu araştırmanın örnekleminde 425 tıp fakültesi öğrencisi yer almaktadır; yaş ortalaması 22,33’tür (SS: 2,25). Katılımcıların %51,8’i öğrenim yaşamlarında herhangi bir dönemde eğitimciler tarafından farklı şiddet türlerini içeren kötü muameleye maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Kötü muameleye maruz kalma biçimlerinin ilkokulda %22,4’ü fiziksel, lisede %19,5’i ve üniversitede %26,6’sı duygusaldır. Katılımcıların %34,1’i üniversite iklimini pozitif (açık) değerlendirirken, %28,5’i negatif (kapalı) değerlendirmiştir. Üniversite iklimini negatif (kapalı) olarak değerlendirenin %48,8’i kötü muameleye maruz kaldığını belirtmiştir (p
Keywords: Okul iklimi, kötü muamele, eğitimci şiddeti, şiddet.