Tıp Fakültesi Öğrencilerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Bilgi Düzeyi Ve Etkileyen Faktörler (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2022)
Amaç: Bu çalışmada, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim gören öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği (isg) bilgi düzeyi ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve öneriler sunulması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma kesitsel tipte bir çalışmadır. Çalışmanın evrenini Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim alan toplam 2759 öğrenci oluşturmakta olup, sınıf (dönem) tabaka olarak belirlenerek tabakalı örneklem metodu ile toplam 396 öğrenciye iş sağlığı güvenliği(isg) bilgi düzeyi ve bilgi düzeyini etkileyebilecek tanımlayıcı sorulardan oluşan toplam 42 soruluk bir anket uygulanmıştır. Anket sorularının 17’si tanımlayıcı özellikleri belirlemek, 24’ü bilgi düzeyini ölçmek, biri ise öneri almak için hazırlanmıştır. Veriler SPSS 15,0 istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. . İstatistiksel yöntem olarak nitel verilerde Pearson Ki-kare, Fisherin Kesin Testi kullanılmıştır. Nicel verilere hem görsel hem analitik olarak normal dağılıma uygunluk testleri uygulanmış ve nonparametric testler kullanılmıştır. Puan karşılaştırılması için Kruskal-Wallis testi ve Bonferronni düzeltmeli Mann Whitney U testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık değeri p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılanların 90’ı 1. sınıf, 58’i 2. sınıf, 61’i 3. sınıf, 69’u 4. sınıf, 56’sı 5. sınıf, 62’si 6. sınıf öğrencisidir. Katılımcıların %18,2’si sigara, %15,7’si alkol kullanmaktadır. %15,2’si daha önce sigortalı bir işte çalışmış olup, %2,3’ü bir iş kazası geçirmiştir. Katılımcıların sadece %13,6’si isg eğitimi aldığını belirtmiştir. Eğitim alanların %96,1’i üniversitede, %3,9’ü lisede almıştır. Sınıflara göre isg bilgi düzeyi konusunda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,001). Ayrıca daha önce sigortalı bir işte çalışma ve isg eğitimi alma durumu ile isg bilgi düzeyi konusunda istatistiksek olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0,001). Sonuç: İş sağlığı ve güvenliği tıp fakültesi öğrencileri için öğrencilik, staj ve çalışma hayatında önemli konulardan biridir. Katılımcıların %80,3’ü isg konularını önemli bulduğunu ve tıp fakültesinde zorunlu olarak okutulmasını istediğini belirtmiştir. Bu kapsamda iş sağlığı ve güvenliği, iş sağlığı ve işyeri hekimliği alanı ile ilgili konuların tıp fakültelerinde müfredata eklenmesi önerilmektedir.