Uzaktan Sağlık Hizmeti Sunumu: TELETIP VE TELESAĞLIK (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2022)
Teletıp (telesağlık) uygulamaları sağlık hizmetinin birçok alanında ana akım haline gelerek sağlık hizmetlerine erişimi artıran ve tercih edilen hizmet sağlama yöntemi olarak kabul edilmektedir. Günümüzde teletıp uygulamalarının; sağlık erişimi daha kısıtlı olan kişilere sağlık hizmetini ulaştırmak, sadece akut durumlarda değil kronik ve dönemsel hastalıklarda teletıp uygulamalarının kullanımının artırmak, teletıp uygulamalarını sadece hastaneden değil sağlık çalışanlarının mobil olarak her yerden erişebilmesini sağlamak, sağlık çalışanlarını teletıp uygulamalarını kullanmaya teşvik etmek, uzmanlıklar arasındaki işbirliği ile multidisipliner çalışmayı artırmak gibi gerekçelere bağlı olarak artma eğilimi vardır. Çalışmada, Ankara, Samsun ve Konya illerinde başlatılan “Uzaktan Sağlık Hizmet Sunumu (Teletıp) Projesi”ne dahil edilen Ankara ilinin Altındağ, Çankaya, Gölbaşı, Sincan ve Yenimahalle ilçelerinde sunulan birinci basamak sağlık hizmetlerinde projenin başlangıç sürecinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Teletıp uygulamalarının özellikle kronik hastalık yönetiminde kullanım sıklığını artırmak, sağlık çalışanlarını teletıp uygulamalarını kullanmaya teşvik etmek, uygulamada yaşanan aksaklıkları giderebilmek amacı ile 194 sağlık çalışanı ile yüz yüze ve çevrimiçi eğitim verilmiştir. Sağlık çalışanları telefon ile periyodik aranarak kendilerinden geri bildirim alınmakta, bilgilendirmelerde bulunulmakta ve yaşanan aksaklıklar giderilmektedir. Teletıp uygulamaları pandemi deneyimleri ile birlikte değerlendirildiğinde sadece tedavi hizmetlerinin sunumunda değil sağlığın korunması, geliştirilmesi, sağlık eğitimi ve sağlık gözetiminde de faydalı olacağı muhakkaktır. Bu şekilde hastalık yükü ve sağlık harcamalarının azaltılmasına ve dolayısıyla ülke ekonomisine de katkı sağlayacaktır.