Güncel Bilimsel Araştırmalarda Sağlıklı Beslenme (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2022)
Sağlıklı bir yaşam için kontrol edilebilen faktörlerin başında beslenme gelmektedir. Bu sebeple, sağlıklı beslenmeye dair bilgiler, giderek daha fazla sağlık profesyonellerinin ilgi alanına girmektedir. Ayrıca hastalıklara karşı, koruyucu hekimlik tavsiyeleri arasında ve tedavi kılavuzlarında sağlıklı beslenmenin önemi giderek daha fazla artmaktadır. Hem hastalar hem de hekimler için sağlıklı beslenmenin güncel bilgilerini takip etmek büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, güncel bilimsel araştırmaların incelenmesiyle, sağlıklı beslenmeye dair doğru öğün sıklığı ve kalori kısıtlaması kavramlarının gösterilmesi amaçlanmıştır. Mevcut güncel kanıtlara göre, sağlıklı beslenmek için; öğün sıklığını azaltmak, mümkünse günlük olarak, sabah geç ve akşam erken olmak üzere iki öğün şeklinde beslenmek, ara atıştırmalıkları kaldırarak bütün kalori alımını iki öğünde toplamak, bireysel ihtiyaca göre hesaplanan günlük kalori ihtiyacını kontrol altında tutmak, kalori aşımını önlemek için kalori kısıtlaması uygulamak, kalori kısıtlamasının olumsuz etkilerinden korunmak için günlük % 20 civarında kalori kısıtlaması içeren ılımlı bir kalori kısıtlaması uygulamak faydalı olacaktır.