Aile Planlaması ve Kontraseptif Metotlar (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2021)
% 50’sini oluşturan istenmeyen gebeliklerin önlenmesinde ve istenmeyen gebeliklere bağlı olarak artan gebelik kaybı (abortus ), küretaj ve anne ölüm oranının azaltılmasında, cinsel yolla bulaşan hastalıkların azaltılması, toplumun sosyoekonomik düzeyinin yükseltilmesi gibi çeşitli anne, bebek ve toplum sağlığı konularında önemli bir yer tutmaktadır. İstenmeyen gebeliklerin yaklaşık yarısı kontraseptif yöntemler yanlış ya da eksik kullanıldığı, kalan yarısı da hiç kontraseptif yöntem kullanılmadığı için meydana gelmektedir; dolayısıyla aile planlamasının daha doğru ve etkili bir biçimde yapılabilmesi için kontraseptif metotların çeşitleri, işleyiş mekanizmaları ve etkililikleri ve toplumda kullanılma oranları iyi bilinmelidir. Kontraseptiflerin doğru kullanımları ve çeşitleri, etkililikleri üzerinde önemli bir role sahiptir; örneğin yapılan bazı çalışmalarda rahim içi araçlar ve deri altı implantlar gibi uzun etkili yöntemlerin istenmeyen gebelikleri önlemede daha etkili olduğu görülmüştür. Kontraseptiflerin doğru seçimi, doğru kullanımı ve kontraseptif yöntemlerin daha iyi bilinmesiyle daha etkili bir aile ve nüfus planlaması yapılabilir.