Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Sağlık Okuryazarlığı Düzeylerini Arttırmaya Yönelik Bir Eğitim Müdahalesi (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2021)
Amaç: Bu çalışmada, Sağlık Bilimleri Fakültesinde eğitim gören ve ileride sağlık hizmeti sunumunun farklı basamaklarında yer alacak öğrencilerin sağlık okuryazarlığı düzeylerini eğitim müdahalesi ile yükseltmek amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu çalışma müdahale çalışmasıdır. Ankara Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerine 2019-2020 Güz Dönemi Sağlık Okuryazarlığı dersi kapsamında 12 haftalık yüz yüze eğitim verilmiştir. Öğrencilerin eğitim öncesi ve eğitim sonrası sağlık okuryazarlığı düzeyleri Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32 ile ölçülmüştür. Veriler SPSS 23 programı ile analiz edilmiştir. Ön-test ve son-test puanları Wilcoxon testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 35 kadın (%72,9), 13 erkek (%27,1) olmak üzere toplamda 48 kişi dâhil edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 22.2±2.7, yaş ortancası 22’dir (min:19-max:36). Sağlık okuryazarlığı düzeylerine bakıldığında; ön-testte katılımcıların %62.5’i yetersiz/ sorunlu düzeydedir. Son-testte ise katılımcıların %41.7’si mükemmel düzeyde, %33.3’ü yeterli düzeyde iken yalnızca %25’i yetersiz/ sorunlu düzeydedir. Sonuç: Sağlığı korumak ve geliştirmek, sağlık hizmetlerini doğru ve etkin bir şekilde kullanabilmek için bilgiye ulaşma, anlama, uygulayabilme, eleştirel düşünebilme gibi bir dizi beceri ve yetkinlik gereklidir. Bunu sağlayacak en büyük etken ise sağlık okuryazarlığı düzeylerini geliştirmektir. İyi seviyelerde sağlık okuryazarlığı düzeyi, sağlık sonuçlarının iyileştirilmesine katkı sağlar. Bu noktada toplumun sağlık okuryazarlığı düzeylerini geliştirmek büyük öneme sahiptir. Bunu sağlamak için de topluma sağlık hizmeti sunumunun her basamağında görev alan tüm sağlık çalışanlarının sağlık okuryazarlığı düzeyleri geliştirmek gerekmektedir.