Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Tedavisinde İlaç Uyuncu ve Sağlık Okur Yazarlığının Etkisi (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2021)
Bulaşıcı olmayan hastalıklar her yıl 40 milyon kişinin ölümüne sebebiyet vermektedir bu sayı tüm dünya çapındaki ölümlerin %70’idir. Her yıl, 30-69 yaş arası 15 milyon kişi bulaşıcı olmayan hastalıklardan hayatını kaybetmektedir ve bu erken ölümlerin %80’den fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH) önemli halk sağlığı acillerinden biri olarak ilan edilmiştir. BOH’larla mücadele uzun ve zorlu bir süreçtir. BOH’lara ilişkin risk faktörlerinin tanımlanması, erken teşhis ve tedavi ucuz ve maliyet etkin yöntemlerle ulaşılabilir bir kazanımdır ancak bunun için hastaların sürece aktif ve bilinçli bir şekilde katılması çok önemli ve gereklidir. Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde yaklaşık 22 milyon kişinin BOH sahibi olduğu yayımlanmıştır. Hastaların kendilerine koyulan teşhisi ve planlanan tedaviyi anlamalarında Sağlık Okuryazarlığının etkisine ilişkin birçok çalışma yapılmıştır. Ayrıca BOH tedavisinde hastaların ilaç uyuncu en önemli hususlardan biri olup en problemli süreç olduğu da literatürde bildirilmiştir. Bu çalışmada BOH tedavisinde hastaların ilaç uyuncu ile Sağlık Okur Yazarlığının etkisine ilişkin literatür bilgileri irdelenmiştir.