Adolesan Döneminin Psikolojik Profili, Sorunları ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2021)
Adolesan dönem, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 10-19 yaş aralığındaki insanları kapsamaktadır. Bu dönem toplumlara, kişilere ve zamana göre farklı seyir gösterse de temel olarak fiziksel büyüme, cinsel olgunlaşma ve psikososyal değişimi içerir. Yakın yaş aralığında benzer özelliklerin görülmesi nedeniyle adolesan dönem erken ergenlik (12-14 yaş), orta ergenlik (15-17 yaş) ve geç ergenlik (18-19 yaş ve üstü) olmak üzere üçe ayrılır. Bireyin yeni bir benlik oluşturmaya başladığı bu dönemde mental olarak fizyolojik değişimler gözlenir. Ayrıca duygudurum bozuklukları, anksiyete, yeme bozuklukları ve madde kullanımı gibi patolojik değişimler de sık görülür. Adolesan dönemde yaşanan bu değişimler çok hızlı gerçekleştiği için patolojik ve fizyolojik ayrım yapılırken hata yapılabilmektedir. Bu sebeple tüm dönemlerin kendine has özelliklerini bilmek önemlidir. Fakat en önemlisi adolesanların bu dönemi en sağlıklı şekilde geçirmelerinin sağlanmasıdır. Bu noktada koruyucu sağlık hizmetleri; aileler, öğretmenler, ergenler üzerinde etkisi olan insanlar, yöneticiler ve toplumsal kuralları oluşturanlarca devreye sokulur. Bu derleme risklerin farkına varmanın ve koruyucu hizmetlerin adolesan ruh sağlığını korumadaki önemini vurgulamayı amaçlamıştır.