covid 19 pandemisi ve psikolojik etkileri (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2021)
Öz 2019 yılının son günlerinde Çin’in Wuhan kentinde başlayan yeni bir pnömoni salgını kısa sürede tüm dünyaya yayılarak salgın haline gelmiştir. Covid-19 olarak adlandırılan bu salgın, Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) tarafından 11 Mart 2020 tarihinde pandemi olarak ilan edilmiştir. Salgının kontrolünde uluslararası uygulanan bir dizi önlem bulunmaktadır. Bu önlemlerden bazıları sosyal izolasyon, karantina süreci, toplumda sıklıkla kullanılan okul, sinema, restoranlar, kafeterya ve diğer birçok ortak kullanılan alanın kullanımının kısıtlanması veya tamamen kapatılması gibi uygulamalar ile sokağa çıkma kısıtlamaları gibi düzenlemelerdir. Bu değişiklikler her yaş grubunda farklı psikolojik etkiler meydana getirmektedir. Bu derlemenin amacı, pandemi sürecinde bu uygulamaların oluşturduğu psikolojik etkilerin farklı toplum kesimlerindeki etkilerinin ortaya konulmasıdır. Anahtar Kelimeler: Covid-19, pandemi, sosyal izolasyon