Türkiye’de Covid-19 Pandemisi Sürecinde Uygulamaya ve Göçmenlere Yönelik Koruyucu Sağlık Yaklaşımları (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2020)
Pandemi, Dünya gündeminin birinci önceliği olması nedeniyle 2020 yılını hatırlatan ana unsur olarak kitaplarda yerini alacaktır. Covit-19 başlangıç ve yayılımı dünya düzenine etki ederek ülkelerin özel önlemler almalarına sebep olmuştur. Hastalığın mücadelesinde tüm sektörler başta sağlık olmak üzere yaklaşım geliştirmek zorunda kalmıştır. Pandemi mücadelesinde toplumda vaka artış hızının azaltılması ile sağlık hizmetine olabilecek yükün önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Covid-19 önlemleri kapsamında Ülkemiz tüm sektörleri içeren bütüncül bir yaklaşım sergilemektedir. Alınan önlemlerin sonuca etkili olmasının yolu içerdiği detay ve toplumsal kararlılıktır. Pandemi, devam etmesi ve 2020 güz dönemine yeniden rakamsal ifadeleri yükseliş eğrisi haline getirmesi ile tüm dünyayı mücadele kararlılığı konusunda uyarmaktadır. Sürece reaksiyonda, daha fazla önlem ve mücadele gerekmektedir. Ülkemizde pandemiye yönelik korunma, filyasyon, tedavi hizmetleri T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan rehberler ve algoritmalarla standardize edilmeye çalışılmıştır. Tüm Türkiye’de mücadele için gerekli ekipman sürdürülebilirlik, maliyet etkinlik pandemi süresi uzadıkça daha da önem arz etmektedir. Toplumun tamamına ulaşacak bir yapı halk sağlığı yaklaşımının başarı hedeflerindendir. Sahada sağlık uygulamaların en önemli unsuru personelin çalışmasının devamının sağlanmasıdır. Sağlık personelinin desteklenmesi için yapılan düzenlemeler incelenmiştir. Sağlık personelinin sahaya yayılması ve iletişimin çevrelediği yöntemlerin tercihi, ülkemizdeki yabancı uyruklularla yaşanacak dil kültür bariyerinin de aşılması ihtiyacını doğurmuştur. Yabancı uyruklular için hayata geçirilen düzenlemeler ayrıca incelenmiştir.