Geçmişten Günümüze Türkiye’de Salgınlar (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2020)
Salgın; bir bölgede veya bir toplulukta bir hastalığa ait vakaların beklenenden fazla sayıda çıkması olup günümüzde Covıd-19 hastalığı tüm dünyaya salgını yaşatarak öğretmiştir. Bu salgın sebebiyle tarihte görülen diğer salgınlar merak edilmiş olup ülkemizde görülen salgınların, etkileri ve mücadeleleri konusundaki bilgilerin halk sağlığı bakış açısıyla derlenip toparlandığı bir araştırmaya gerek duyulmuştur. Salgınların tarihini öğrenmenin, yaşamış olduğumuz ve yaşayacağımız salgınlarla nasıl mücadele etmemiz gerektiği konusunda bize önemli katkılar sağlayacağı düşünülmüştür. Geçmiş zamanlardan günümüze kadar tüm dünyada bir çok salgın görülmüştür. Bu salgınlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sayıda ölümlere yol açmış olup büyük yıkımlara sebep olmuştur. Kaynaklara göre tarihteki önemli isimlerin de salgınlardan etkilendiği görülmüştür. Ülkemiz de bu salgınlarla başa çıkabilmek için tüm dünya gibi büyük bir mücadele vermiştir. Bu çalışmada da dünyayı ve ülkemizi etkileyen birkaç büyük salgına yer verilerek ülkemizde görülen salgınlar, salgınların kontrolü ve alınan önlemlerin mercek altına alınması amaçlanmıştır. Görülmüştür ki her salgının ülkemiz üzerinde büyük etkileri olmuştur fakat alınan önlemler günümüzdeki salgınla mücadeledeki önlemlerle aynıdır. Bazı hastalıklar için aşı bulunsa da hala el hiyeni, maske ve mesafe alınan tedbirler arasında önemini korumaktadır. Muhtemelen bundan sonraki salgınlar için de en önemli korunma yöntemleri olacaktır.