Üniversite Öğrencilerinin Çevresel Sorunların Sağlık Üzerindeki Etkilerine Dair Algıları (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2024)
Amaç: Bunu sağlamak, üniversite öğrencilerinin getirdiği sağlık üzerindeki potansiyel etkilere dair algılarını daha iyi anlamak ve bunun sonucunda çevre politikalarını ve bireysel kalıplarını nasıl etkileyeceğini irdelemek amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırma karışımı tipte bir anket çalışmasıdır. Araştırmaya, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne 1-30 Nisan 2021 günleri arasında görevliler ve gönüllü 232 üniversite öğrencisi dahil edilmiştir. Veriler IBM, SPSS 23 programı ile analiz edilmiştir. İstatistiksel tüketim düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %84,1’i de yaşadığı çevrede, çevre kirliliği sorunları olduğunu düşünmektedir. Ayrıca %0,9’u hiçbir zaman, %6,5’i neredeyse hiç, %43,1’i bazen, %29,7’si sıklıkla ve %19,8’i her zaman çevre ile ilgili sorunların sağlığa zarar verdiğini ifade etmiştir. Yaşadığı çevrede çevre kirliliği sorunları olduğunu düşünenler düşünmeyenlere göre, kronik hastalığı olanlar da olmayanlara göre anlamlı olarak daha yüksek oranda çevre sorunlarının sağlığa sıklıkla veya her zaman zarar verdiğini düşünmektedir. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, genel olarak çevre bilincinin yüksek olduğunu göstermekle birlikte, düzenleme koşullarından sağlık üzerindeki etkiler konusunda bazı donanımları ortaya koyduğunu ortaya koyuyor.. Bu nedenle, çevre sağlık okuryazarlığının parçaları ve bireylerin uyarı konuları hakkında daha fazla kartel ve duyarlı olmalarının teşvik edilmesi önemlidir.