Results and needs of training of trainers of NGO staff working in the earthquake zone after the devastating earthquake in Turkey on 6 February (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2024)
Depremler, yer kabuğundaki enerjinin aniden açığa çıkması sonucu oluşan doğal afetlerdir. Bu olaylar sadece fiziksel altyapıyı değil aynı zamanda toplumun genel sağlığını da etkiler. Doğal afetler olarak depremlerin sağlık sistemleri üzerinde geniş kapsamlı sonuçları vardır ve yalnızca acil tıbbi ihtiyaçları değil, aynı zamanda toplumların uzun vadeli refahını da etkilerDepremin akut dönemiyle birlikte günümüze kadar birçok sivil toplum kuruluşu deprem bölgesinde hizmet vermeye başlamıştır. Özellikle sağlık alanında halk sağlığının korunması amacıyla birçok sivil toplum kuruluşu gerek eğitim gerekse depremzedelere maddi destek anlamında kamu otoritesi ile birlikte çalışmalarını sürdürmektedir. Bölgeye yapılan ziyaretlerde bu kuruluşlarda çalışan gönüllü gruplarının eğitim ve iletişim becerilerinde farklılıklar olduğu dikkat çekmiştir. Bu farklılıkları en aza indirmek ve topluma doğru bilgiyi uygun iletişim ve eğitim teknikleri ile aktarmak amacıyla deprem bölgesinde hizmet veren STK çalışanlarından 30 kişiye eğitim verilmesi planlanmıştır. Yöntem: Ekim 2023 başında planlanan eğitim, deprem bölgesinde faaliyet gösteren STK’ların yöneticilerine e-posta yoluyla duyuruldu. Başvuru yapan ilk STK’lardan 3-5 katılımcı alınarak 30 kişinin eğitimi tamamlandı. Sonuç: Katılımcıların verdiği doğru cevap sayısına göre ön test ve son testte toplam doğru cevap sayısına göre yapılan analizde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,001). Katılımcıların 20’si (%69,0) eğitimin süresini uygun bulurken, 8’i (%27,6) çok kısa olduğunu belirtmiştir. Bu eğitimin kişisel becerilerine katkısını birden ona kadar derecelendirmeleri istendiğinde katılımcılar ortalama 8,10±1,68 yanıtını vermiştir. Değerlendirme formunda bu eğitimde işlenen konulardan hangisinin mesleğinizde en faydalı olacağı sorulduğunda katılımcıların %76’sı (22/29) iletişim becerileri, %68,9’u WASH eğitimi, %65,5’i (19/29) problem çözme, %55,17’si (16/29) tüm konular ve %34’ü birinci basamak sağlık hizmetleri cevabını vermiştir.Eğitimin içeriği, kurs katılımcılarından gelen geri bildirimler ve beklentiler dikkate alınarak gözden geçirilmeli ve genişletilmelidir. Gelecek eğitim oturumlarına STK’ların ve paydaşların katılımının artırılması için çaba gösterilmelidir. Bölgede halk sağlığının iyileştirilmesi için eğitim ve diğer desteklerin sağlanmasına devam edilmesi gerekli görülmektedir.