Ali-Abad eğitim hastanesindeki Sağlık Çalışanlarının afet yönetimine yönelik Bilgi, Tutum ve Uygulamaya Hazır Olma Durumları (KArP): İngilizce (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Kabil Afganistan’daki Ali Abad eğitim hastanesinde çalışan sağlık personelinin afet yönetimi ve afete hazırlık konusundaki Bilgi, Tutum ve Uygulamaya Hazır olma (KArP) düzeylerini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Kesitsel bir çalışma, Mart 2023’te Ali-Abad eğitim hastanesindeki 107 sağlık personeli ile kendi kendine uygulanan bir anket kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bağımsız kategorik değişkenler arasındaki KArP durumu farkını karşılaştırmak için ki-kare testi kullanılmıştır. Katılımcıların ölçek puanlarını sosyo-demografik özelliklerine göre karşılaştırmak için Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. Bulgular: Doksan sekiz (%91,58) sağlık personeli çalışmaya katılmayı kabul etmiştir. Sağlık çalışanlarının yalnızca %35,7’si afet yönetimi ve hazırlık konusunda iyi düzeyde bilgiye sahipken, sağlık personelinin %53,1’i afet yönetimi ve hazırlık konusunda olumlu bir tutuma sahiptir ve sağlık çalışanlarının yaklaşık %54,1’i Uygulamaya Hazırlık ölçeğinde orta düzeyde puan almıştır. Tıp doktorları, daha uzun iş deneyimine sahip sağlık personeli ve afetlere maruz kalma geçmişi olanların KArP puanları, karşılaştırıldıkları gruplara göre önemli ölçüde daha yüksektir. Sonuç: Katılımcılar arasında orta düzeyde bir tutum olması, Afganistan’daki sağlık çalışanları arasında bilgi düzeyini ve Uygulamaya Hazır Olma Durumunu artırmak için eğitim politikalarımızı benimsemek için iyi bir fırsattır.