Fabrika Çalışanlarının İş Güvenliği Kültürü ve İş Doyum Düzeylerinin Belirlenmesi: Çalışanların İş Güvenliği Kültürü ve İş Doyum Düzeyleri (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2023)
Otomotiv sektörü iş güvenliği açısından geniş çaplı riskler barındırır.Bu sektörde araç bakım onarım işkolunda görevli işçiler el ve ayakların, hareketli makina parçaları arasına sıkışması, düşen nesnelerin çarpması,yangın ve patlama gibi ciddi fiziksel ve kimyasal tehlikelere maruz kalabilmektedirler. Bu bağlamda iş güvenliği kültürünün oluşturulması ve sürdürülmesi esastır.İş güvenliği kültürü geliştirilmesi, işyerinde olumlu ve güvenli bir ortam oluşturulması, hem iş doyumunun artırılmasında hem de iş kazalarının azalmasında etkilidir.Çalışmanın amacı; fabrika çalışanlarının iş güvenliği kültürü ve iş doyum düzeylerini belirlemek ve etkili faktörlerle ilişkisini tespit etmektir. Çalışma tanımlayıcı niteliktedir.Veriler sosyo-demografik özellikler formu,“İş Güvenliği Kültürü Ölçeği ve Minnesota İş Doyum Ölçeği” ile toplanmıştır.Çalışmaya 154 personel katılmış ve katılım oranı %70’tir. Veriler SPSS 20.00 Paket programında değerlendirilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 42,34±7,89’dur.İşe başlama yaşı en küçük 8’dir.“Yönetimin Güvenlik Bağlılığı” ile “Güvenlik Davranışları” arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon tespit edilmiştir (p<0,05, r:0,520).Çalışanların %52’si iş kazasına tanık olmuştur. İş kazası geçirme nedeni en fazla“Dalgınlık ve dikkatsizlik (%58,4) olarak belirtmişlerdir. Çalışanların iş doyumu ile iş kazası geçirme ve iş kazasına tanık olma durumları arasında anlamlı bir fark yoktur(p>0,005). Çalışanların yaşları arttıkça risk analizine ilişkin bilgi düzeyleri artmaktadır.Bekârların güvenlik algıları,küçük yaşta işe başlayanlar ve üniversite mezunlarının iş doyumları yüksektir.Yönetimin iş güvenliği uygulamalarına bağlılığı ne kadar fazlaysa çalışanların güvenli davranışları o derecede artmıştır. Araştırmaya katılanların iş kazası geçirme durumu iş doyumunu etkilememektedir.İş kazasına tanık olanlar, iş güvenliği ile ilgili kapsamlı eğitim aldıklarını düşünmektedirler.Buna göre;iş güvenliği kültürünün öneminin tüm çalışanlara ve yöneticilere benimsetilmesi, uluslararası uygulamalar takip edilerek işyerinde olumlu bir iletişim ortamı oluşturulması ve iş doyumunu artırmaya yönelik faaliyetler yapılması önerilmektedir