Bir İlde İkinci Basamak Sağlık Kurumlarında Görev Yapan Hekimlerin Bulaşıcı Hastalıklar Bildirim Sistemi Bilgi Düzeyleri, Tutumları Ve Etki Eden Faktörlerin Değerlendirilmesi (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2023)
Özet Bulaşıcı hastalıkların sürveyansı; hastalıkların önlenmesi ve kontrolü için, verilerin düzenli ve sürekli toplanması, analizi, yorumlanması ve ilgililere geri bildirimidir. İlk basamağı verilerin toplanmasıdır ve her ülkenin kendi ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulmuş bildirim sistemi aracılığı ile yapılmaktadır. Araştırmamızın amacı hekimlerin bildirim sistemi konusunda bilgi ve tutumlarının belirlenmesidir. Yaş ortalaması 40,9+9,0 yıl olup %42,3’ü bildirim sistemi konusunda eğitim almıştır, 353 hekimin %52,7’si hiç bildirim yapmadığını belirtmiştir. Bildirim yapmama nedenleri arasında bildirim yapması gerektiğini ve bildirimin nasıl yapılacağını bilmeme ve vaktinin olmaması belirtilmiştir. Bildirim yapanların %69,8’i, yapmayanların %47,3’ü eğitim almıştır. Eğitim alan kişilerde bildirim yapma 2,6 kat (%95 GA:1,5-4,3) bulunmuştur. Ortalama bilgi puanı 11,0+7,9’dur. Hekimlerin bildirim yapmaları ve bildirim sistemi konusundaki bilgi düzeylerinin eğitim almaları ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Sağlık personelinin düzenli ve sürekli eğitiminin personelin hastalıkları zamanında ve tam bildirme düzeyini artıracağı düşünülmektedir.